För ett år sedan så bjöd familjen in min bror med sambo att hänga med ut i Paradiset och grilla våfflor över öppen eld på våffeldagen. Det blev givetvis en succé som du kan läsa om här. Så i år ville vi förstås befästa detta som en familjetradition och bjöd in såväl bror med familj som mamma och sambo. Hittills så bjuder alltid våffeldagen på fantastiskt vårväder med en värmande sol och blå himmel, men isen och snön hängde kvar i år.
I år styrde vi kosan ut i Björnö naturreservat, längst ut på Ingarö. Vi tog bussen från Slussen och sen får man gå nån knapp kilometer. Väl vid naturreservatets parkering bestämde vi oss för att sikta på Grytbergsudden som ligger ytterligare nån dryg kilometer in i naturreservatet. Inte den första grillplatsen men å andra sidan ganska kort att gå. Fokus idag var snarare att äta gott, leka och elda tillsammans än att vandra.
Väl framme konstaterade vi att det var tur att vi tagit med egen ved, för än så länge så hade det inte lagts fram någon ved vid grillplatsen, även om det en bit upp i skogen låg ett rejält lager, som kanske var kommunens och som skulle fördelas ut. Men vi hade som sagt tagit med egen ved denna gång så vi slapp att göra tvivelaktiga anspråk på någon annans ved.
Till lunch serverade min bror mjuka tacos, vilket är en enkel rätt att förbereda hemma och bara värma på väl ute i naturen, samt att alla kan kombinera ihop just de ingredienser som var och en tycker mest om. Att han dessutom hade lyxat till med hemmagjorda tortillabröd höjde ju nivån på anrättningen en dimension till.
När lunchen var avnjuten och leken tog vid så tändes brasan inför våffelgrillningen. Lite oklart om det var väldigt blött på grillplatsen eller otalang just denna dag. Men det blev aldrig någon riktig dunderglöd, vilket var synd. För att grilla våfflor kräver en ganska het glöd. Man vill att järnet ska vara riktigt varmt, smöret ska riktigt fräsa och när smeten klickas i så börjar det nästan gräddas innan man hunnit stänga järnet. Om det inte är varmt nog så blir de inte lika frasiga men inte heller lika luftiga, de liksom saggar ihop en aningens i gräddningsprocessen, som också tar lite för lång tid. Uppskattningsvis ska det vara så varmt att kanske 90 sekunder per sida är lagom gräddning.
När man bara är ute över dagen så kan man dessutom passa på att lyxa till det med flera sorters sylt i finburkar, gräddsifon och såväl brygg som espressokaffe. Inte så tokigt!
Här följer min frus mormors recept på våfflor:
4 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
1 dl vatten
ev. 1-2 krm salt
Mjukvispa grädden, blanda sedan i mjöl, vatten och ev. salt. Blanda till en slät smet. Smeten får gärna stå och svälla ett tag innan man gräddar. Det blir cirka åtta laggar.