Är du barnförälder och gillade att vara ute i naturen förut, men känner att du lite tappat bort det? Tycker du det känns lite svårt att få ihop allt och att utmaningen känns lite väl tuff tillsammans med barnen? Så hur gör man för att komma igång med sitt friluftsliv igen, tillsammans med sina barn? Här följer en enkel tre-stegs-raket 🙂
Steg 1. Börja enkelt
Allt handlar om vilka förutsättningar du har just nu. Låt säga att du börjar helt på noll, då är första steget att ta en längre skogspromenad i närheten där du bor, utan barn. Sätt på dig kläder och skor efter väder, men inget speciellt, packa en termos med nåt gott i och gör några mackor och knalla iväg några timmar längs ett närbeläget träningsspår eller i ett naturreservat.
Nästa steg är att ta med barnen och här handlar det givetvis om vilken ålder de är i. Är de så små att du rullar barnvagn eller bär dem så gör du det och anpassar väg/stig efter förutsättningarna du har. De flesta föräldrar har redan erfarenhet av blöjbyte på allehanda andra ställen än skötbordet hemma, och skogen är egentligen inget annorlunda. Våtservetter och extra ombyte är en hit och kanske ett liggunderlag att ligga på. Ett annat tips är att ta med ungefär det du är van vid från skötväskan, men lägg det i en ryggsäck så blir det lite lättare. En extra termos varmt vatten kan vara bra, och skippa alla typer av extraprylar som bara råkar ligga i skötväskan.
För er med små barn så uppstår kanske redan nu funderingen på att köpa en bärstol. Har ni möjlighet att låna en och testa så skulle vi varmt rekommendera det. Om inte så kanske ni har en bärsele eller bärsjal så att man kan få lite känsla för om det är kul innan man investerar i en bärstol.
Äldre barn som går själv behöver oftast inte så mycket när det handlar om några timmar eller en dag i skogen. Tipset är att inte gå särskilt lång alls, upplevelsen är det viktiga. Så planera gärna in korv- och marshmallowsgrillning eller nåt liknande som är roligt men inte kräver nån direkt utrustning.
Steg 2. Trappa upp
Om steg ett funkade bra och det känns roligt så kan man när man börjar känna sig varm i kläderna öka på utmaningen något och då uppstår oftast behovet av utrustning. Tipset här är att ta det lugnt. Vad gäller kläder så funkar precis alla vanliga kläder som jag är säker på att ni har, beroende på väder såklart. Man behöver inget speciellt underställ eller skaljacka, inte heller ett par ”riktiga” friluftsbyxor á la Fjällräven. Annan utrustning som kök, tält, sovsäckar, liggunderlag, vandringsryggsäck är tipset att låna så mycket som möjligt inför er första tältövernattning. För något som man bör testa efter ett antal lyckade skogsdagar är just att tälta en natt. Känns det lite läskigt och svårt att veta hur barnen reagerar, tälta hemma i trädgården eller i en skogsdunge så nära hemmet som möjligt. Barnen behöver inga barnsovsäckar utan knyt ett snöre om en vuxensäck på lagom längd så att barnet inte skruvar ner sig ända till botten av sovsäcken i sömnen. Det blir också lite varmare eftersom det inte är lika mycket luft att värma upp. Såhär tänkte vi när vi valde sovsäckar till barnen.
Om det skulle vara nån utrustning som är värd att efter ett tag så är det kanske köket. Inget avancerat, men ett enkelt triangakök eller liknande kan vara en bra investering om det känns kul. Det har man nytta av även om man inte kommer att bli den som tältar flera nätter i skogen, men friluftskänslan att laga lunch på triangaköket eller att koka kaffe i kaffepannan under sin skogspromenad ökar på nåt sätt känslan av friluftsliv ganska mycket.
Steg 3. Fjällvandringen
Om tältövernattningen gick bra och det känns kul att komma ut i skogen på små äventyr så kanske det börjar bli läge att ta sikte mot nåt lite större äventyr, som en fjällvandring till exempel. Först gäller det att sätta ribban för vad du och barnen känner sig bekväma med. Man behöver ju tex inte tälta på fjället utan man kan gå mellan fjällstugor och sova i säng eller på madrass. Fjällstugorna har små kök där man kan laga mat och du kan ta med kall lunch och termos med varmakoppen, blåbärssoppa eller liknande. Man behöver ju inte heller gå från stuga till stuga, för det är oftast åtminstone nån mil att gå och barn under skolåldern kanske tycker det är lite väl långt. Bo då i en stuga och gör dagsutflykter därifrån.
Om ni bestämt er för ett lite större äventyr, då är de lite mindre äventyren nyckeln till framgång. För det är liksom övningen inför det större äventyret och då kan det vara värt att skaffa sig lite bättre förutsättningar. Om du tex inte har några vandringsskor så är det läge att skaffa dem. Dels för att det är den detalj som är svårast att låna och dels att de blir bättre med tiden, du går ju in dem.
Om du har barn som ska bäras i fjällen så är bärstolen ett måste och då är det läge att skaffa den också. Dels så blir du och barnet mer bekväma med den ju mer den används, men den underlättar också utflykterna i steg två avsevärt, så den är i våra ögon en nyckel för att komma ut på ett smidigt sätt. Tipset är att kolla runt en del och ta med barnet och verkligen testa dem i butiken. Testa att fälla upp solskydd, dra på regnskydd, ställ om inställningar mellan mamma och pappa. Lyft upp och ställ ner den många gånger med barnet i för att känna att den står stadigt och den är enkel att lyfta upp på ryggen. Läs mer om att välja rätt bärstol här.
När du kommit såhär långt så tror vi att ni har ganska bra koll på hur det funkar. Ju mer man är ute och småäventyrar ju mer lär man sig om sig själv, barnet och sin utrustning. Ta det lugnt, se till att både ni och barnen har det roligt och fundera inte så mycket kring alla måsten utan känn efter själva. Barnen klarar oftast betydligt mer än man tror, speciellt om man inte förklarar att nåt är just svårt, tufft eller utmanande. Lek er fram istället och var öppen för alternativa idéer och vägar.
Vi fyller på bloggen vartefter med mer konkreta tips kring utrustning för barnen och familjen, hur vi tänkte kring våra fjällvandringar etc.. Men snart är det Kristi Himmelsfärds helg, så ge dig ut på ett litet äventyr och kom-i-gång nu.