Tips och trix för fjällvandring med barn

Efter att vandrat Fjällräven Classic två gånger med våra barn på runt 1,5 år och två alpvandringar med bägge sönerna så börjar vi känna oss lite rutinerade på fjällvandring med barn och tänkte här dela med oss av våra erfarenheter, lite tips och trix och svar på de vanligaste frågorna vi brukar få. För enkelhetens skull så listar vi dem helt enkelt rakt upp och ner i alfabetisk ordning. Hoppas det hjälper dig och underlättar att du tar dig ut på äventyr med barnen.

Vi passar på att lämna en liten friskrivning också, dessa är våra högst personliga tips och trix som har funkat för oss, alla barn är olika och så är även vi vuxna. Så inspireras av dessa och sätt dem sen i ditt eget sammanhang, lär av erfarenhet och finjustera.

Bärstol och ryggsäck

Det finns många modeller på marknaden. Läs den här artikeln om vår utvärdering efter tre år med en Osprey Poco Premium (just den görs inte längre men vidareutvecklingen med tillägg AG finns) och är fantastiskt nöjda med den. Några egenskaper som vi skulle vilja tipsa om i er egen jakt på bärstol är dessa:

  • Att bärstolen står stadigt med barnet i när den ställs ner på marken. Detta är A och O för en smidig hantering, speciellt när barnet sover eller om du är ute själv.
  • Om ni ska ut på längre turer så försök att maximera packutrymmet i bärstolen.
  • Se till att det finns ett bra sol-, vind- och regnskydd som går hela vägen ner och täcker barnets ben och helst fötter.
  • Bra avbärarbälte och bärsystem generellt.
  • Hur sitter barnet? Finns det möjlighet för barnet att sova i bärstolen?

Generellt är min egen uppfattning om barnbärstolar att det flesta inte är konstruerade för att vara ute på längre vandringar med övernattning och i kanske potentiellt dåligt väder. Regn och vindskydd är ofta undermåliga eller icke-existerande, eller konstruerade som små solskydd. Det känns helt enkelt inte som om konstruktörerna har egna barn, alternativt aldrig varit ute med dem i naturen. Men det finns bra stolar och de två märken jag skulle vilja lyfta fram är Osprey och Macpac. Bägge dessa gör helt enkelt riktigt bra grejer avsedda att bära barn, skydda mot väder och vind, samt att man får med sig det som behövs, allt till en rimlig vikt.

Vi får ofta frågan huruvida barnet kan sova när de sitter i bärstolen? Svaret är ja, vilket är en förutsättning för att kunna gå lite längre strapatser. Man kan tycka att det skumpar en hel del där uppe, men våra barn har helt enkelt bara lagt armarna framför sig på ramen av bärstolen och sen vilat huvudet i armarna. Vi köpte faktiskt en liten nackkudde liknande en sån man har när man flyger, men i slutändan användes den nästan inte alls.

Vi har gjort två enklare modifieringar på vår bärrygga, dels att fästa ett 70 cm snöre i toppen av ryggan, i andra änden knöt vi fast en liten kabinhake. På barnens nappflaska knöt vi en ögla så att den gick att krocka fast i kabinhaken. Då kunde barnen sitta och dricka när man vandrade och när de tröttnade och tappade/kastade flaskan så blev den bara hängandes i snöret vid din höft och med ett enkelt handgrepp var den infångad och nedstoppad i meshfickan på sidan av ryggan. Den andra modifieringen är ett litet gummiband med en krok på mitten och en ögla som fästes längst bak på ryggsäckens ram. På så vis kunde vi superenkelt fästa barnets liggunderlag baktill på bärstolen. Eftersom samma liggunderlag tjänade som såväl skötunderlägg som familjens sittunderlägg vid pauser så togs det av och på många gånger under en dag och en enkel hantering av det var riktigt skönt.

Under denna rubrik kan jag också nämna min egen ryggsäck, en Fjällräven Kajka 100 L. Att ha en så stor ryggsäck kan låta lite horribelt, och ja, det går att packa ganska mycket i den. Jag är egentligen den som helst har en 50L rygga på 10-12 kg för ett par dagars eller en veckas vandring. Men när du ska bära för hela familjen så blir det ofrånkomligt lite mer, och framför allt i volym räknat. Lärdomen är att tre sovsäckar, liggunderlag, mat och tält tar en hel del plats. Så för att undvika att spänna massa saker utanpå ryggan, vilket jag personligen ogillar, så fick det bli en stor rygga. De flesta ryggor kan man ju komprimera ihop en del så om du inte maxar den så kan du lätt anpassa den till att inte vara särskilt mycket större än typ en 70L rygga. Vilken ryggsäck du väljer beror på dina egna preferenser, Kajkan som jag har är ju en relativt tung rygga i sig, men jag uppskattar dess stabilitet och slitstyrka.

Hygien och blöjor

Att vara ute och vandra utan rinnande varmt vatten eller sophantering ställer lite extra krav på dig som vandrare, speciellt om barnen är så små att det fortfarande använder blöja. Om du bor i stugor så finns allt som oftast möjlighet att slänga sopor och det underlättar givetvis en hel del, annars får du släpa med dig allt tills du kommer tillbaka till civilisationen. Det finns en del olika lösningar på återanvändbara blöjor och dylikt, vi har dock inte testat det utan valde helt enkelt att ta med oss vanliga blöjor. De tar en del volym i packningen, både före och efter användning. Dessutom ökar vikten med tiden… Att ta med sig våtservetter kan ju kännas lockande, men det är bara att be om extra vikt. Vi hade med en del torra tvättlappar i papper för att hantera det kläggiga, och några vanliga städtrasor i fibertexduk som funkade utmärkt vid endast kissblöjor. Skölj i fjällbäcken och de torkar på nolltid till nästa byte. Vi hade ett par stycken för att klara även långa dagar med ösregn. På kvällen hängdes de upp på tvättlinan inne i absiden på tältet.

Kläder

Egentligen jättesvårt att ge en komplett bild av vad man bör packa, det beror ju helt på vilket typ av äventyr du ska ut på. Grundtipset är dock att först och främst komma ihåg att ge barnet samma förutsättningar som dig själv. Vi klär oss alltid själva enligt den välkända tre-lagers-principen, och den funkar exakt lika bra på barnen. Underst har du ett bra ylleunderställ, helst i merinoull. Tjocklek varierar efter säsong och temperatur. Utanpå det har du värmande mellanlager och sen skalplagg för att hålla vind och väta borta. Själv blir jag ganska varm när jag går så nästan alltid har jag bara understället på överkroppen, och om det regnar skaljackan över det. Så fort man stannar så drar jag på en liten och lätt dunjacka. Nån extra varm tröja tar mest plats i väskan och har blivit bortprioriterat. Erfarenheten sa att jag nämligen aldrig använde den och dunjackan funkar mycket bättre som förstärkningsplagg. För barn blir det dock lite annorlunda, speciellt om du bär dem i en bärstol. Där sitter de väldigt still, så även om det inte är särskilt kallt för er vuxna, så vill barnet nog ha en vindtät fleece eller liknande. Om det faktiskt blir lite kallt, som det lätt blir i svenska fjällen, även på sommaren, ja då är det bara att dra på ytterligare förstärkningsplagg. Här är vårt tips detsamma som för oss vuxna, dun slår med hästlängder en extra tröja. Det är fluffet som räknas! Förmåga att binda stillastående luft som bildar ett isolerande lager. Skaffa en riktig dunoverall, inte för liten. Det är som sagt fluffet som räknas. Tänk även på att skalplaggen ska passa i storlek ovanpå dunet.

Ett annat tips är att barn är mindre än vuxna, så deras kläder är onekligen också betydligt mindre till volym och vikt. Så att ha med några extra yllestrumpor, en extra tröja och nåt extra underställ är inte mycket i vikt och volym, men det kan vara avgörande väl ute på fjället om vädret är piss.

Liggunderlag och sovsäck

Först och främst kanske du funderar på om dina riktigt små barn behöver eget liggunderlag och sovsäck? Vårt absoluta svar på det är ja. En vuxensäck är inte konstruerad för mycket mer än en vuxen och för att orka, på till exempel en fjällvandring så behöver du sova skönt och ostört, vilket givetvis också gäller barnen. Dock vill man ju inte släpa med mer än nödvändigt. Vår lösning på det blev att köpa tjockaste varianten på ett helt vanligt klassiskt cellplast (eller vad det nu är i dem) liggunderlag. Det kapade vi på längden och kanske 10 cm på bredden. Mest för att göra det lite mer behändigt och detta fick också tjäna som sittunderlag för hela familjen vid raster och som skötunderlägg. En såhär i efterhand alldeles lysande kombo. Sovsäck till riktigt små finns lite olika alternativ, en bra vinteråkpåse till vagnen kan kanske funka, barnsovsäckar, eller en vanlig vuxensäck som man sätter ett spännband på och på det viset ”förminskar” den. Det sista har vi med framgång testat på vår treåring, men när de är mindre än så blir även det en ganska bylsig lösning, samt att man får bära med sig en massa onödig sovsäck. Vi har har en Little Mammut (Ajungilak) som både är ganska varm och har finessen att den kan förkortas i fotändan när barnen är riktigt små.

Nu har vi också skrivit en längre artikel om att välja sovsäck till barn. Läs den här!

Sover sött till slut

Mat och matlagning

Dina matlagningsmöjligheter varierar förstås om du dagsvandrar, går mellan stugor eller tältar på fjället och bär med dig allting. Vi har gjort det sistnämnda och då är vikten av stor betydelse. Vi har haft ett relativt litet och lätt gasolkök med endast en kastrull och frystorkad mat. Det är inte så mycket matlagning utan man kokar helt enkelt bara vatten, som sen blandas direkt i den frystorkade påsen, eller med snabbkaffe i kosan eller välling i nappflaskan. Om du provat frystorkad utemat på sistone så vet du att de faktiskt smakar ganska bra (jag har några horribla minnen från när jag själv var barn) och att konsistensen inte är så långt ifrån 12 månaders barnmatsburkar. Det finns en uppsjö smaker så det är bara att testa på dina barn vad som funkar, Pasta Bolognese är ju ofta ett säkert kort, lite mer förvånande är att Kebabgrytan också var väldigt poppis hos våra barn.

Till frukost finns fler alternativ som alla är lätta i vikten, dels finns den frystorkade frukostblandningen, du kan givetvis också göra havregrynsgröt (som utan sylt och mjölk blir lite väl spartansk i min mening), eller smaksatt barngröt från typ Semper. Det sista funkar faktiskt även för er vuxna, testa. Våra barn har varit så pass unga att vi även har haft med välling till kvällen och som lite ”nödmat” om de skulle trilska eller inte få i sig tillräckligt.

Mellis och stödmat på dagarna

När jag var liten och hängde med föräldrarna på vandring så var det bara russin och olika konstiga blandningar av fågelfrö som bjöds mellan måltiderna. Min erfarenhet nu som vuxen är att det inte räcker. A och O för att få en skön vandring är att kontinuerligt fylla på energin. Vi har numera alltid med oss ganska rikligt med Snickers (helst taxfree-påsen med typ 20 st småsnickers) och en hel del proteinbars till oss vuxna. Upptäckten på den senaste vandringen var att Gabriel på ett-och-ett-halvt var lika förtjust i dem som vi. Vi hade annars med oss en hel del klämisar till honom. Vi räknade förbrukningen enligt en på förmiddagen och en på eftermiddagen och nån extra totalt. Ett tips kan vara att studera näringsinnehållet på förpackningarna, det varierar nämligen ganska mycket mellan olika smaker och varianter. Morgonmums med till exempel banan eller mango var bra grejer.

Eftermiddagspaus med bar och klämmis.

Myggor och myggnät

Det är svårt att skydda små barn mot mygg, man vill ogärna gnida in dem med mer eller mindre farliga substanser. De viftar inte heller självmant bort de små flygfäna. Vi hade med os ett generiskt myggnät till barnvagn som vi kunde dra över hela bärstolen, när solskyddet var uppspänt och på så viset kunde de sitta ostört innanför myggnätet. Vi hade även ett myggnät för ansiktet att dra över hatten, men sanningen är att det aldrig användes. Jag tror helt enkelt det bästa är att undvika de myggigaste perioderna och platserna, för det kommer att vara jobbigt för de minsta barnen.

Tält och boende

Om du inte är vana att tälta eller tycker det verkar väldigt krångligt så har jag två tips. Dels måste man inte tälta för att ge sig ut på äventyr, i Svenska och Norska fjällen finns massvis med bra stugor som man kan vandra emellan eller ha som bas för endagsturer till fjälls. Dels så börja enkelt, tälta hemma på tomten en natt, eller bara en liten bit hemifrån i en skogsdunge. Då skaffa du dig rutin och erfarenhet utan att äventyra alltför mycket. Om du inte äger ett tält, låna ett första gången. Prova att slå upp det själv utan barn en gång, så du vet hur det funkar. Vi bor mitt i Stockholm, och vi har lånat tält i olika sammanhang, och alla har vi testat att slå upp i en närbelägen park. Det kan ju kännas lite knasigt första gången, men väl värt det. Man får släppa prestigen och bara göra det, vilket kanske är ett tips som gäller en hel del när man ger sig ut med barn, lämna all typ av prestige hemma.

När det väl kommer till att välja tält så har vi några generella tips. Först och främst, välj ett tält med en riktig absid. Att kunna hålla ordning på sin packning är a och o när man är ute och tältar, speciellt med barn. Att då ha lite extra plats i absiden för packning och skor är riktigt skönt, samt att det underlättar att gå in och ur tältet om inte all packning ligger som en mur i tältöppningen. Om vädret är piss så är det ovärderligt att kunna laga mat i absiden. Allt blir helt enkelt enklare med en tilltagen absid. Ett annat tips är att satsa på ett ganska rejält tält, konstruktionsmässigt, i alla fall om du ska ut på fjället eller i andra situationer där vädrets makter kan vara lite oberäkneliga och hjälpen kanske inte alltid runt knuten. Bara tanken att vakna upp mitt i en storm med brutna tältpinnar, revad tältduk och skrikande skräckslagna barn räcker för mig. Nu inte sagt att det inte kan hända med ett kvalitetstält, men risken minimeras i alla fall. Dessutom kommer de bättre tälten alltid med ett litet reservkit, lämna inte det hemma, för om en tältpinne faktiskt går av så är det ganska bra att kunna fixa det. Men även de bättre tillverkarna har tält i olika vikter och dimensioner, där vårt tips är att inte välja de lättaste. Helt enkelt för att konstruktion och material inte klarar lika mycket. Och kom ihåg att det inte bara är yttre påfrestningar ett tält som huserar barn ska klara av. När en treåring rullar och kastar runt sig själv så kan det bli en hel del tryck på duk, sömmar och tältpinnar.

Vandringsstavar

Jag hade i princip aldrig gått med vandringsstavar, Maria något mer, men inför vårt första gemensamma Fjällräven Classic, som ju trots allt är stadiga 110 kilometer och går lite upp och ner i stundtals stenig och sandig träng, så införskaffade vi ett par vandringsstavar. Helt rätt! Detta är inte bara ett tips för dig som går med barn, utan är nog sant för alla som vandrar och i synnerhet om väskan har passerat 15 kilo i vikt. Dagens vandringsstavar är relativ lätta och hopfällbara vilket gör att de på inga sätt är i vägen när du inte använder dem. Men i slutändan har det visat sig att nu går vi med dem nästan jämt. De ger en skön lunk, extr stöd åt sidorna om man snavar till och ovärderliga när det går lite uppåt och nedåt. Man kan använda dem både framför kroppen och dra sig uppåt som att skjuta på lite mer i slutet på steget. Men bäst är de i mitt tycke så fort det går lite utför då jag använder de som broms och på så sätt avlastar bena och knäna. Jag nästan hänger i remmarna för händerna och håller knappt i själva greppet på staven när det blir riktigt brant nedför.

Vatten

Beroende på var du vandrar varierar vattentillgången och du måste anpassa volymen vatten du behöver bära med dig. När vi vandrar i Svenska fjällen så finns det generellt väldigt gott om fjällbäckar och du behöver aldrig bära mer vatten än du behöver dricka för tillfället. Vi brukar ha en enlitersflaska och en halvlitersflaska med oss. Barnen har haft en nappflaska på cirka 2 dl som även har funkat som vällingflaska på kvällen. Att dricka iskallt vatten direkt ur en fjällbäck känns friskt, rent och härligt för oss vuxna, men vår erfarenhet är att de små inte uppskattar detta. Så första tipset är att när man ändå kokar vatten vid matlagning, se till att koka vatten till en av era dricksflaskor som man sen kan blanda 50/50 med fjällbäckens iskalla vatten och på så sätt få lite ljummet vatten. Detta har för våra barn varit speciellt viktigt på kvällen och natten.

Fyll på vattenflaskan utan att ta av en tung rygga eller böja på ryggen

När vi ändå är inne på vattenflaskor. Våra är av märket Nalgene, men det kvittar egentligen. Vad vi vill tipsa om att de är gjorda för att klara av kokande vatten, bland annat av ovan anledning, men en vattenflaska med kokhett vatten funkar också strålande som ett extra element i barnens eller din egen sovsäck på natten. Nalgene har en modell med ”wide-mouth” som vi gärna tipsar om. Sätt fast en karbinhake i flaskan, skruva upp locket, krocka fast den i vandringsstaven och volá, du kan fylla flaskan utan att böja dig ner på knä i fjällbäcken.