I går drog jag och Gabriel ut på ett litet näräventyr, tälta en natt i Stockholms omnejd. Vi åkte på eftermiddagen och kom tillbaka på förmiddagen dan därpå, så ett ganska litet kort och på många sätt både anspråkslöst men också fantastiskt värdefullt litet äventyr. På dessa utflykter kan det ibland kännas lite onödigt att släpa med sig friluftskök bara för en middag och frukost, samtidigt gillar jag varm lagad mat på mina utflykter. Det finns det många lösningar på, alltifrån mattermos till olika varianter på matlagning över till exempel eld. Eftersom vi ändå gillar att elda så ligger det nära till hands.
Ofta när vi bara drar ut lite spontant så blir det grillad korv i nån variant, idag hade vi lite mer tid innan och förberedde middagen på hemmaplan. Vi gjorde en gammal favorit som vi tipsat om många gånger tidigare i olika artiklar, men kanske aldrig egentligen beskrivit receptet. Hur gör man en hajkbomb i folielåda? Först och främst så kanske ordet hajkbomb borde förklaras. Det är i grund och botten ett folieknyte som läggs och tillagas direkt på elden. Varför det heter just hajkbomb har jag ingen aning om, men innehållet hackar man med fördel innan man knyter ihop bomben och när den öppnas så är allt lagom ihopmojsat och färdigt att äta, kanske påminner det om en bomb i nåt slag?
Folielådan, eller aluminiumlådan är en vidareutveckling av samma koncept. Fördelen är att den är lite tjockare och rigidare, vilket medför dels att den är svårare att bränna fast om man inte har ett grillgaller att ställa den på, men också att den är lite lättare att transportera. Hajkbomben som folieknyte läggs med fördel ihop på plats, precis innan tillagning. Var man kan då lägga i just de ingredienser som passar dem, vilket är bra om alla i sällskapet inte har samma matpreferenser. Folielådan å andra sidan, preppas lämpligast hemmavid, så går det fort och smidigt när det är dags för tillagning.
Här kommer receptet
- Skala och koka fast potatis nästan färdig, typ två stycken per personer. Om du vill kan du komplettera med fler varianter på rotfrukter som även de bör förkokas i så fall.
- Dela färsk broccoli i lagom stora bitar och slanta upp stammen och förkoka allt så det är typ klart.
- Hacka lite olika grönsaker som du själv gillar, vi brukar ha till exempel purjolök, paprika, zucchini.
- Skinna och tärna färsk laxfilé i ganska stora bitar, typ 2*2*1 cm stora bitar. Räkna ungefär 120g per person, lite beroende på hur mycket annat som lådan fylls med.
- Smöra en eller flera folielådor på insidan. Droppa i lite raps eller olivolja också
- Lägg ner allt i folielådan, börja med potatisen längst ner och varva lita lagom snyggt. Fyll på med majs och fetaosttärningar efter tycke och smak.
- Krydda med färska, frysta eller torkade örtkryddor som persilja, dragon och oregano. Ringla en del olja på toppen av allting, lite mer än vad du hade gjort hemma.
- Förslut lådorna och lägg i till exempel en ziplockpåse och ta med ut i skogen.
- Lägg hela lådan direkt på glöden. Försök att lägga några vedklabbar så att lådan kommer upp lite grann så att den inte bränns. Ganska direkt hör du hur det börjar fräsa inne i lådan, om du har bra värme på glöden. Det är i sin ordning, det ska fräsa lite.
- Efter 10 minuter lyfter du försiktigt av lådan och lättar lite i ena kanten och spanar in. Kanske är det klart, kanske ska den köras fem minuter till.
Man kan enkelt hoppa över fisken eller byta ut den mot annat protein såsom falukorv eller salsiccia.
Ät direkt ur lådan om du är själv eller lägg upp på tallrik eller storkåsa om ni är flera eller om barn ska äta. Lådan kan vara rejält varm i början (den svalnar fort) men den kan också vara ganska sotig och man blir lätt svart om tassarna om man sitter och håller i den.
Smaklig måltid!