Matlagning ute i skogen ligger mig riktigt varmt om hjärtat, dock inte alltid mat på tur. Ofta när det ska turas och vandras så är det frystorkat som gäller för viktens skull. Matlagningen begränsas till att koka vatten och blanda med olika saker. Men att laga mat i skogen, över en eld, det är nåt annat. Då blir matlagningen själva höjdpunkten, ja kanske hela syftet till och med. Dessutom lämpar sig hösten lite extra bra för små matlagningsäventyr vid elden. Inget eldningsförbud, mörkret sänker sig tidigt och kalendern är fullbokad av jobb och annat. Så att få komma ut en helg eller kanske bara över dagen, göra en ordentlig brasa, fika lite, och sen brassa käk, det är ju höjden av friluftsliv och avkoppling från mycket annat.
Inte helt sällan kommer familjen på lite spontant att det är dags för en utflykt i skogen, näräventyret lockar. Vi bestämmer snabbt vart vi ska åka, roddar ihop packningen, men fastnar i vad som ska ätas. I nån slags beslutsvånda eller idétorka så fastnar vi i gamla hjulspår och gör nån variant på grillad korv (tunnbrödswrap, korvbröd, i pasta med sås, etc.) eller folieknyten eller folielåda. Därför bestämde vi att aktivt utöka standardmenyn och prova några förslag som ganska ofta poppar upp i sociala medier eller friluftsböcker, men som vi aldrig provat. Att göra pizza och varma mackor över öppen eld.
Pizza låter i mina öron lite komplicerat, för det är ju inte så att man teglar sig en liten ugn på utflykten, så hur lyckas man grädda en pizza? Det finns säkert många lösningar på detta, ett som jag hört talas om var att använda mackjärnet som en ugn. Det blir värme både uppifrån och nerifrån. Vi testade detta, men tyvärr med uselt resultat. Pizzadegen är så pass kladdig att den fastnar i mackjärnets räfflor. Om du har ett slätt järn så kanske det funkar bättre. För oss var lösningen en vanlig jägarpanna. Innan vi kliver in i recept och hur exakt vi gjorde så vill vi ge det generella tipset när det gäller pizzabakning i skogen, förbered så mycket som möjligt hemma. Du har inget bakbord i skogen, hacka och fixa blir mest en belastning, så ta med allt kittat och klart så att du kan fokusera på det roliga: att göra själva pizzan. Och att elda förstås!
Såhär gjorde vi pizza i skogen över elden
- Blanda till en deg hemma och förvara den i till exempel en kraftigare variant på femliters fryspåse.
- Deg för tre små pizzor: 200g vetemjöl, 1 tesked bakpulver, ½ tesked salt, 2dl vatten.
- Dela degen i tre delar och platta ut en del i taget i själva påsen. Tryck med handflatan så att den blir platt och ganska tunn, men kanske inte lika tunn som en vanlig pizza.
- Olja jägarpannan väl, vänd ner pizzaplattan och skaka runt i pannan så att du ser att den inte fastnar utan glider runt på oljan.
- Grädda på båda sidor (lite mindre på ena sidan)
- Ta av och bred på tomatsås och de tillbehör du vill
- Fortsätt grädda hela pizzan (den minst gräddade är naturligtvis neråt och toppingen på ovansidan). Detta moment går främst ut på att värma upp toppingen på pizzan.
Det går nog bra med väldigt många olika typer av topping, men tänk på att välja ingredienser som inte kräver att bli genomgräddade då de snarare agerar topping än innehåll. Vi har testat svamp, grönsaker, prosciutto, ruccola. Att toppa med riven parmesan är en hit, som kanske egentligen är ganska långt ifrån den vanliga pizzan, men funkar alldeles utmärkt enligt oss.
Varma mackor i skogen
Enklast är att skaffa ett mackjärn avsett att användas över elden, men det finns säkert många innovativa sätt att grädda mackorna om man inte har eller vill skaffa ett specifikt mackjärn. Vi kan rekommendera ett sånt här.
- Smöra en skiva vitt formbröd, bred på tacosås
- Fyll med valfritt innehåll, standard är strimlad skinka och riven ost
- Krydda med lite oregano
- Stäng igen med ytterligare en skiva vitt formbröd
- Lägg en smörklick på var sida om dubbelmackan, alltså en under och en över, innan paketet läggs i mackjärnet. Då grillas det snyggare och du undviker att det bränner fast så lätt
- Grilla nån eller några minuter på respektive sida.
Bon apetit!