För två år sedan skrev vi en artikel om vår ultimata packlista för fjällvandring. Då gjorde vi den som en bruttolista, allt det man kan tänka sig behöva och inte borde glömma bort. Det betyder inte att vi alltid hade med oss allt det som stod på packlistan. Tvärtom, vi har aldrig haft allting, det hade blivit jättetungt. Vi använder den som utgångspunkt för att inte glömma bort. Utifrån vilket äventyr vi ska på, vilka som ska med och årstid så väljer vi från den bruttolistan.
Men hur väljer vi? Hur vet vi vad som borde följa med på just det stundande äventyret? Erfarenhet! Man lär sig med tiden vad man behöver och inte behöver. Därför förändras också våra preferenser med tiden och vi väljer lite annorlunda. Vi uppgraderar också successivt vår utrustning och barnen växer så skor och kläder byts naturligen ut.
För att underlätta för er som undrar vad vi faktiskt har med oss så har vi nu dokumenterat vad vi de facto packade för pappa och Malcolms fjälltur längs en del av Kungsleden i Lappland. Det här är alltså vår packlista för en vuxen och en åttaåring som ska vara ute till fjälls och tälta en sommarvecka. Ingenting på packlistan är sponsrat eller betalt, utan helt enkelt grejer vi gillar och använder. Vi länkar för enkelhets skull till produkter och återförsäljare, men utan att vi skulle tjäna något på det.
Strukturen på den här packlistan skiljer sig lite från vår andra packlista då den i stället utgår från hur vi faktiskt packar ryggsäckarna. Vi älskar att packa i olika färgade packpåsar och allt som inte tål att bli blött packas i vattentäta packpåsar. Under varje rubrik finns de saker som ligger i respektive påse. Många tips om hur man packar själva ryggsäcken brukar inkludera någon klassisk bild i genomskärning på olika saker i ryggsäcken. Så funkar det sällan i praktiken. Men två generella tips är att lite tyngre saker packas närmare ryggen och det som behövs under dagen mer lättillgängligt på toppen eller i något sidofack eller så. Det som inte behövs förrän vi sätter upp tältet för kvällen ligger naturligen längre ner i packningen.
Vi har för första gången också vägt det mesta vi har med oss och redovisar det. Vi är inga lättviktspackare, men för att få med sig allt som behövs för en vuxen och ett barn så är det bra att tänka lite på vikten, för att kunna njuta längs vägen och ändå känna sig trygg och säker med barn på fjället.
Packlista – utrustning i ryggsäcken
Min ryggsäck är numera en Hyper Mountain Gear Southwest 4400. Enligt specifikation ska denna väga 1087 gram, men på min våg blev det 1230 gram. När allt var packat som du hittar i listan nedan vägde ryggsäcken totalt 24kg blankt med mat men utan vatten. Den här ryggsäcken är i princip en ända stor säck, med tre öppna fickor på utsidan. Invändigt ligger allt i olika packpåsar för att vi ska ha nån sorts struktur och ordning, men en del saker ligger löst för sig själv.
- Tält, 2 personer (Sju år gammalt Fjällräven Akka Dome 2). Pinnarna packas separat och tältet i vattentät påse. Totalt 3435g.
- Kök, Primus Eta Lite med en extra stekpanna, tändare och mellanstorlek på gas (380g varav 230g gas). Totalt 1060g
- Termos, Stanley 0,75 liter, 590g
- Liggunderlag inklusive pumppåse, Exped Synmat HL M, 446g
- Sovsäck i vattentät packpåse, Marmot Hydrogen Sleeping Bag, 820g
- Dunjacka i vattentät påse, Stellar Equipment Ultralight Down Sweater, 210g
Hur tänker vi? Varför just dessa grejer? I grund och botten är det de grejer vi skaffat oss längs vägen. Tältet är ett kupoltält som egentligen är lite tungt och stort i packvolym, men vi har inte velat köpa nytt bara för sakens skull. Det är fortfarande ett bra tält som vi trivs med.
Med köket kokar vi mest vatten till frystorkat så vi skulle kunna ha ett ännu mindre och lättare kök, men återigen är det här ett äldre kök vi haft länge och är mycket nöjda med, men visst finns det lite vikt och volym att tjäna på ett mindre kök, eller kanske behålla brännaren och köpa en mindre nättare kastrull?
Termosen skulle man kunna tycka är onödig men det är en sak vi valt att ha med. Det underlättar så oerhört mycket att kunna få till varm lunch på kort tid, speciellt när det är dåligt väder. Det är både en säkerhetsdetalj och något som underlättar med barn. Att veta att vi kan göra lunch riktigt fort och få i oss varm energi är en trygghet.
Min sovsäck, liggunderlag och dunjacka är av lite lättare stuk som alla har uppgraderats de senaste åren. Nu är jag riktigt nöjd med den här uppsättningen och den har definitivt sparat en del vikt och volym jämfört med vad jag hade tidigare.
Utanpå pappas ryggsäck, i ytterfack
Som ni ser nedan så släpar vi med en del kamerautrustning, vilket man absolut kan diskutera och är ett lätt sätt att lätta packningen om man vill. Att fota är dock ett intresse och när vi bara är två och dessutom vill vara med på bild tillsammans så tycker vi det är värt att släpa på kamera med tillbehör. Men det finns lättare kameror, speciellt spegellösa, men när jag köpte denna så var motsvarande kvalité på kamera lite väl dyr.
- Kamera, Nikon D500 och objektiv 18-300mm, samt Peak Design väderskydd (storlek medium), totalt 1544g
- Stativ till kameran, 860g
- Kamerafäste Peak Design Capture, 111g
- Sandaler, 560g
- Karbinhake, 57g
- Vattenflaska 0,5 liter Nalgene widemouth, 94g
- Vandringsstavar, Black Diamond Distance Carbon Z, 230g
- Sitt/Liggunderlag, 128g
- Garmin InReach Mini, GPS, nödsändare och satellitkommunikation, 114g
- Skräppåse
För första gången har jag ett par riktiga sandaler med mig. De väger lite mer än mina tidigare badtofflor jag ofta haft med för lägerliv och att vada i, men ack så sköna de är. De är dessutom så pass bra att jag skulle kunna vandra i dem om jag vill.
Här kan man notera att vi har med oss ett ytterligare liggunderlag. Det är ett 9 mm tunt och relativt lätt liggunderlag av klassisk cellplasttyp. Vi har det dels som sittunderlag vid pauser, dels har jag det som extra skydd under mitt Exped uppblåsbara liggunderlag. Ett par vandringsstavar är ett måste om vi ska vada, men de är också sköna att ha till hands i kuperad terräng.
I år var andra året vi vandrade med vår satellitnödsändare. Det är en oerhörd trygghet att ha, men framför allt är det en bekvämlighet eftersom vi kan kommunicera med de hemmavid via sms trots att vi inte har någon mobiltäckning.
Höftbältet, på ena sidan
I höftbältet har jag saker som ska vara lättillgängligt när vi går. På ena sidan grejer och på andra sidan dagens snacks. Prylarna väger totalt 263 gram. Snacks flyttas över vartefter det går åt, påfyllnad varje morgon från snackspåsen till höftbältet.
- Djungelolja
- Mygga
- Solskyddsfaktor, stift 50+
- Försvarets hudsalva
- Kompass
- Karta
Malcolms ryggsäck – packlista för åttaåring
Malcolm har en 20 liters Fjällräven Kajka Jr, som han haft sedan han var fem år. Han är ganska stor i växten så det var ganska tidigt han började med den. Till nästa år är det nog läge att uppgradera. Hans packade ryggsäck väger totalt 4240 gram utan vatten, varav väskan väger hela 960g.
- Sovsäck. Här kan du läsa mer om den han har och hur vi resonerade när vi köpte den.
- Liggunderlag, Therm-a-Rest, ProLite Women’s Sleeping Pad, 472g
- Värmande syntetjacka, 360g
- Sandaler i storlek 37, 435g
- Gossedjur inklusive packpåse, 172g
- Pixieböcker, 77g
- Vattenflaska 0,5 liter Nalgene widemouth, 91g
- I toppfacket, kniv, gemensamma hygienpåsen, plåster, solglasögon, ansiktsnät mot mygg
Malcolm skulle nog kunna bära en tyngre ryggsäck men eftersom vi går ganska långt på våra vandringar så har jag valt att försöka hålla hans packning så lätt som möjligt, utan att göra min egen alltför tung eller stor.
Första hjälpen
Vårt första hjälpen är ganska omfattande och det känns skönt när jag är ute själv med ett barn. Speciellt eftersom vi väljer en del vägar vid sidan av de etablerade lederna och måste då kunna ta hand om oss själva om något skulle hända. Du kan läsa om vårt första-hjälpen-kit i den här artikeln, men liksom allt annat så har vi lärt oss med åren och det är inte exakt det som är i den här gången. Framför allt har mediciner uppgraderats, modernt limfritt akutplåster och självfästande bandage är nu standard i vårt kit. Totalt väger vårt första hjälpen 525 gram.
Teknikpåse (lite övriga saker)
Eftersom pappas ryggsäck saknar fack, det är i princip bara en stor påse med rulltopp, så packas det mesta invändigt i påsar för att det ska vara lätt att hålla ordning. Vi kallar denna påse för ”teknikpåse” men det är lite allt möjligt som ska vara relativt lättillgängligt. Denna påse ligger med andra ord relativt högt upp i packningen. Totalt landar den in på 1724 gram, vilket är ganska mycket. Om packningen ska lättas mer så är detta nog en kandidat att särskådas lite extra.
- Pannlampa
- Powerbank, 10 000 mAh/37Wh
- Laddare, inklusive sladdar
- Pengar och kort
- Anteckningsblock och penna
- Extra batterier till kameran
- Extra objektiv till kameran (fast 50mm 1,8)
- Putsduk till kamera
- Leatherman
- Y3 (handtvättmedel)
- 3st fryspåsar 3L
- Kortlek
- Minispel
Fixarkitet är en plastburk med reserv- och lagningsprylar. Det är en gammal bearnaisesåsburk och ligger i ”teknikpåsen”.
- Liten extra pannlampa med extra batterier
- Tältlina
- Två små packremmar
- Ståltråd
- Nål och sytråd
- Buntband
- Kabinhake
- Tesatejp runt burken
Mat och diskpåse
En påse som ligger högt upp i packningen och tas fram varje gång vi äter mat. Här finns bestick, matprylar och disksaker. Notera en liten burk med laktos- och flourtabletter. De ligger inte i hygienpåsen eller i första hjälpen, utan i denna påse, eftersom den tas fram vid just matlagning och det är då dessa tabletter behövs. Att packa utifrån hur saker används snarare än vad de är för typ är ett tips. Påsen landar in på totalt 610 gram.
- Storkåsa
- Vikkåsa
- Spork
- Lång sked
- Disksvamp
- Diskmedel
- Fibertextrasa
- Wettextrasa
- Laktos- och flourtabletter
- Extra gas, en liten burk 206g varav 100g gas
- Toapapper i ziplockpåse
- Resehandduk, Sea to summit
Vi har med oss en vikkåsa och en storkåsa som Malcolm äter frukost ur. Jag äter vanligtvis direkt ur kastrullen och använder termosmuggen till kaffe och varm choklad. Vatten dricker vi bägge ur våra vattenflaskor.
Wettextrasan används främst för att torka av tältet om det regnat under natten, innan vi plockar ihop det för dagen. Ibland även för att avlägsna kondens eller rengöring på insidan av tältet. Fibertextrasan är en liten och enkel sak för att kunna torka tassarna lite snabbt om det skulle behövas.
Vi har med oss en extra gastub, av den minsta varianten. Det känns tryggt att veta att vi alltid har en del backup, men om man vandrar i närheten av stugor med butik så kan man såklart spara in på denna lilla vikt.
Hygienpåse
En liten påse med det som behövs för hygienen på fjället. Denna har Malcolm i sitt toppfack så den är lättillgänglig. Dagliga mediciner och allergitabletter ligger i denna påse så att vi inte alltid måste riva runt i första-hjälpen-påsen. Men i första hjälpen finns lite extra mediciner. Total vikt 246 gram. För de som har spegel i kompassen så behövs förstås inte en separat spegel.
- Tandborstar
- Tandkräm barn och vuxen
- Mellanrumsborste
- Tandtråd
- Allergitabletter och daglig medicin
- 3st Vätskeersättning, Resorb sport (5st till finns i första hjälpen kittet)
- Liten spegel
- Tvål och schampo (Sjö & hav, hår & kropp)
Frystorkad mat
Att torka mat är något vi ännu inte är några mästare på. Lite synd, för det skulle vi gärna göra. Blir kanske nästa steg i friluftslivet? Men det har inte varit helt lätt att hinna med allt i ekorrhjulet med familjelivet. Så än så länge kör vi frystorkad mat till lunch och middag på fjället. Malcolm åtta år äter en egen påse och pappa en egen, så det blir två per måltid. Vi har testat en hel del olika märken men kommer tillbaka till att vi gillar Real Turmat allra mest. Totalt 2380 gram.
- En per person och måltid
Frukost och snacks
Till frukost gör vi vår egen grötblandning med havregryn, russin och lite olika torkade frukter. Vi packar allt i färdiga påsar så det är bara att tillsätta vatten och koka upp. Vi har dessutom en hel del snacks och choklad med oss. Det förgyller turen en hel del och kan vara bra att se fram emot när det är lite motigt. Totalt väger denna påsa 2220 gram.
- 25st blandade småbars, Snickers, Twix, Lion etc.
- 6st Swebar
- 5st varm choklad portionspåsar
- 5st tepåsar
- 2st efterrätt, Lyo Expedition Apple Crumble
- 1st pannkaksmix
- 5st egna frukostblandningar, typ pimpad gröt
Pappas klädpåse
Som lite ovan fjällvandrare är det lätt att tro att det krävs en massa olika kläder och extrakläder för en vecka på fjället. Men klädpåsen är faktiskt inte alls så stor, trots att jag har lyxat till det med såväl t-shirt som shorts. Totalt 1475 gram.
- 2 par vandringsstrumpor + liners
- Långärmad underställströja, merinoull
- Underställsbyxor, två par (ett par tjockare och ett par tunnare)
- 2 par underkläder
- T-shirt
- Shorts
Malcolms klädpåse
Malcolms klädpåse väger faktiskt lite mer än pappas, trots att han är mindre. Den enkla förklaringen är att det krävs mer marginal med barnen. Det är större sannolikhet att de ramlar och geggar ner sig, kissar lite snett eller bara blir riktigt blöta om fötterna. Dessutom sjunker humöret så fort då. Som vuxen kan man bita ihop på ett annat sätt, även om fötterna är lite blöta. Allt packas såklart i en vattentät packpåse, gärna med fönster. Total vikt 1870 gram.
- Extra vandringsbyxor
- Förstärkningströja, även för vandring
- T-shirt
- 4st kalsonger
- 3 par underställsbyxor
- 2st underställströjor
- 4st ullstrumpor i lite olika tjocklek/värme
Ytterkläder för två, far och son
Börjar det regna så behöver vi båda dra på oss regnkläder och blåser det vill vi ha handskar och skaljacka. Därför packar vi våra ytterkläder för både pappa och Malcolm i samma påse. Totalt 1575g inklusive vattentät packpåse.
Ett plagg som vi verkligen vill göra lite reklam för är konceptet skalvante. Helt underbart att inte behöva vara kall och blöt om händerna. Vanten är en stor tumvante tillverkad i ett tunt material som påminner om det man gör skaljackor i. Sömmarna är limmade och tejpade, vilket gör att de är helt regn- och vindtäta. De har inget foder men ta med en tunnare handske som du har under så har du ett perfekt skydd. Att bli blöt om händerna på fjället är något som verkligen kan sänka humöret och göra hela kroppen betydligt kallare. Så skalvantar vill vi verkligen rekommendera. Tyvärr är de ganska dyra, men enligt oss väl värt det.
Vi har dessutom extra fingervantar till Malcolm just för att det är en relativt lätt sak och det gör livet så mycket lättare när han har torra händer.
- Skaljacka pappa, Marmot Minimalist Jacket, 200g (modellen har ändrats och är nu nästan dubbelt så tung)
- Skaljacka Malcolm, Isbjörn, 215g
- Regnbyxor pappa, Haglöfs L.I.M Pant, 230g
- Regnbyxor Malcolm, 140g
- Skalvantar pappa, Outdoor Research Revel Shell Mitts
- Skalvantar Malcolm
- Varsina handskar
- Varsin mössa
- 2 par extra fingervantar till Malcolm
- 3st buffar
På pappas kropp under vandring (och i fickorna)
Jag vandrar i lite olika uppsättningar beroende på äventyr. Ibland vill jag vara lättare och snabbare, ibland är komfort mer prioriterat. Det beror också lite på säsong och sällskap. Jag vandrar ofta i underställ och skalbyxorna när det är kallare, trots att det inte regnar. Det räcker att det är lite blåsigt och kyligt. Shorts när det är varmt. Då behövs egentligen inga vandringsbyxor, vilket är ett ganska tungt plagg att släpa på de dagar de inte används. Jag vandrar också ibland i tights och i lättare vindbyxor.
- Vandringsbyxor, Norra Ljung Pants
- Skärp
- Liners och ullstrumpor
- Kängor eller lägre vandringsskor (denna gång blev det kängor)
- Kalsonger
- Underställströja
- Keps
- Solglasögon
- Mobiltelefon
På Malcolms kropp under vandring
Malcolm har för första gången inte både stövlar och vandringsskor med sig utan ett par vandringskängor liknande de vuxna har. De klarar en hel del väta och ger lagom mycket rörlighet och stabilitet. Tidigare har alltid stövlar följt med eftersom skorna inte klarar all gegga och väta som blir på en fjällvandring. Vår erfarenhet är dessutom att det är mycket svårare för yngre barn att undvika det blöta på leden. Dels för att de har kortare ben, dels för att de inte riktigt tänker på det när de vandrar.
I övrigt har Malcolm väldigt liknande uppsättning på sig som vi vuxna.
- Vandringsbyxor, som kan kapas till shorts
- Ullstrumpor
- Kalsonger
- Underställströja
- Keps
- Vandringskängor, Alfa Kratt Jr GTX
Allt som behövs för en fjällvandring under sommaren
Varje gång vi packar förvånas vi över hur stor del av packningen som är mat och prylar och hur lite som är kläder. Vi har nog lyckats minimera kläderna till just det vi behöver utan att tumma på komforten. När det kommer till maten så är det lite tvärtom, vi vill hellre ha lite mer marginal och lyx med oss. Vi gillar frystorkad mat från Real Turmat eftersom de är både goda, praktiska och minimerar förberedelserna hemma. Men visst lockar tanken på att torka mat själv.
Området som vi säkerligen kan banta en del mer vikt på är alla grejer vi har med oss. Några handlar om att byta ut utrustning som köpts för många år sedan då vikt kanske inte var det avgörande kriteriet, men mycket handlar också om att välja bort en del prylar som kanske inte är helt nödvändiga.
Vi hoppas att denna genomgång kan vara till hjälp för er som ska packa inför en veckas fjällvandring, med eller utan barn, med kompisar, familj eller kanske helt själv. Listan skiljer sig faktiskt inte jättemycket om jag skulle vandra själv. Jag skulle ha mindre mat såklart och välja ett annat tält och lågskorna, men i övrigt så är det sig mesta likt.
Packlista för fjällvandring, några ytterligare tips
Nedan kommer några länkar till andra bra sidor och packlistor som kan vara bra och spana in för inspiration. Men det viktigaste är att börja skaffa sig egen erfarenhet. Vad funkar för dig? Skriv upp, tänk efter, ut och testa. Med tiden så kommer även du att optimera din packning för trygga, säkra och njutningsfulla äventyr i fjällen.