Äntligen! Efter en lång höst med alldeles för lite friluftsliv, flytt i julas till nytt hus med vad allt det innebär, så var nu äntligen familjen redo för våra vanliga små helgäventyr i naturen. Så mycket till plan hade vi inte denna dag, bestämde oss vid frukostbordet att vi skulle åka ut till Domarudden och laga lunchen över öppen eld på Muurikkan. Efter en snabb titt i kylskåpet bestämde vi oss för en improviserad fajitas a la pyttipanna. Man tager vad man haver.
Att plocka i ordning alla saker tog förstås lite längre tid än planerat, men så kan det vara. Vi tog oss i alla fall tiden att skala och hacka grönsakerna hemma, vilket underlättar något oerhört när man väl är på plats i skogen. Förberedelserna gjorde också att förmiddagens regn hann blåsa förbi och väl framme vid Domarudden så var det i och för sig lite molnigt, men inte så tokigt väder ändå.
Vi knallade iväg längs motionsspåret upp till naturreservatet och sjön Trehörningen som vi rundade på en fin liten stig innan vi kom fram till vindskyddet. Väl här konstaterade vi att det inte fanns någon ved framställd, så det var tur att vi tagit med en del egen. Dock är det inte så långt till reservatsgränsen så om man går några hundra meter så kan man med försiktighet hitta virke ute i skogen.
Eftersom klockan hunnit rinna iväg så började vi med fikat. Visst kan man tycka att varm choklad och bulle inte är rätt före maten, men vi har lärt oss att det gäller att hålla blodsockret på en hygglig nivå och dietister och andra får snällt lugna sig. För oss är det viktigare att alla har det bra och humöret är på topp. Dessutom vet vi att det tar lite tid att få till en bra glöd och rodda i ordning maten.
När elden väl sprakade infann sig den där underbara och svårbeskrivbara känslan som bara naturen kan ge. Mysigt. Efter ett litet tag så var det i alla fall dags att ställa Muurikkan på plats och hälla på lite olivolja. Kycklingen stektes i två omgångar, dels för att verkligen få den genomstekt och dels för att första omgången var okryddad och den andra stekt med rikliga mängder sweet-chilli-sås. Därefter stektes grönsakerna som efter kylskåpsgenomgången var broccoli, sugersnaps och morötter. Vi hade också med oss färdigkokt ris som blivit kvar från en middag tidigare i veckan. En del av riset testade vi att stekta på över elden, vilket var en stor framgång.
Sen var det bara för familjens medlemmar att komponera sina egna fajitas. Förutom det stekta så fanns även, majs, hackad rödlök och gräddfil. En riktig liten hit, för att trots allt vara en typ av kylskåpsrensning. Ett litet tips för de yngre kan vara att ta en påsklämma och använda som avslut på fajitasen, så blir det lättare att hålla i den. Efter maten så grillade vi förstås marshmallows, en för oss numera nästan obligatorisk del av utematlagningen. Det behövs inte så mycket glöd, det räcker med att slänga på nån pinne då och då under tiden man äter, så att glöd och eld hålls vid liv.
Vi packade ihop våra saker lagom till att det började droppa från himlen. Nåja, från trehörningen ner till Domarudden är det en kort och enkel vandring, lite drygt en kilometer, om man går rätt väg vill säga. Vi tittade inte på kartan utan följde bara skylten strax söder om vindskyddet. Det visade sig att den pekade oss i en helt annan riktning och först efter att gått nästan en kilometer åt fel håll upptäckte vi vårt misstag. Dessutom hade vi nu hamnat på en riktigt tråkig skogsgrusväg. Morr. Efter att konsulterat Domaruddens spårkarta, vilken vi varmt kan rekommendera istället för moderna appar i telefonen, korrigerat kursen och stärkt oss med lite russin så var vi återigen på rätt väg hemåt. Det blev ett ganska bra litet näräventyr. Nu är familjen på g igen efter ett alldeles för långt uppehåll i friluftslivet och kanske även här på bloggen.
Recept på fajitas på Muurikka
Det finns förstås hur många varianter som helst på fajitas och beror till stor del på vad man gillar och vad man råkar ha hemma.
Att steka
- Broccoli
- Sugersnaps
- Morötter
- Färsk strimlad kyckling
- Sötsur sås (Thai Chilli Sauce, Lucullus)
- Olja
Tillbehör
- Tortillabröd
- Gräddfil
- Majs
- Hackad rödlök
- Färdigkokt ris
Gör såhär:
Börja inte laga mat för tidigt, se till att elden har brunnit en stund så det finns en hygglig mängd glöd. Det ska dock inte bara vara glöd, utan fortsätt mata elden med en del ved i mellanstort format. Då är det relativt lätt att anpassa värmen. Tänk wok, alltså rätt så varmt.
Häll på hyggligt med olja och stek kyckling och grönsaker i omgångar. Genomstek kycklingen innan såsen hälls på, då vet du att den är klar, för det blir lite svårt att hålla koll på när såsen väl dränkt in kycklingen.
Riset kan med fördel värmas/stekas på Muirikkan, men kan också tas som det är
Var och en lägger ihop sin egen fajitas efter eget önskemål. Varsågoda!